Lupta noastră cu dermatita atopică

”Să folosiți creme speciale pentru că bebe are pielea sensibilă” – mi-a zis medicul neonatolog chiar la prima discuție, după naștere. I-am răspuns liniștită că i-am cumpărat toată gama de la Mustela: gel de duș, șampon, creme de corp și față. Le achiziționasem cu câteva săptămâni înainte, când intrasem pe ultima sută de metri cu sarcina și eram super entuziasmată să le folosesc pe pielicica lui.

Coșmarul a început imediat cum am venit acasă. După prima băiță, i-am dat cu crema de față, iar a doua zi i-a apărut în jurul ochiului drept o spuzeală, niște bubițe mici și urâte. Am decis să nu o mai folosesc, cel puțin pentru o perioadă. I-am mai dat o șansă după câteva săptămâni, dar am avut aceeași problemă, așa că am aruncat-o în geanta mea, o mai folosesc pentru mâini, din când în când.

Ușor, ușor, am observat că pielea lui Vladi devenea din ce în ce mai uscată, scorțoasă și roșie, mai ales pe burtică și piciorușe. Am întrebat în stânga și în dreapta, la prietene cu copii mici, care mi-au sugerat să înlocuiesc Mustela cu produse La Roche-Posay, gama Lipikar. Nu s-a produs nicio schimbare în bine, dimpotrivă parcă. Așa că, la nici două luni de la naștere, am mers cu bebe la doctor.
Pielea lui arăta așa:

Medicul dermatolog, ușor speriat când a văzut copilul, a decis să trateze afecțiunea ca pe o dermatită severă acută, moștenită, cel mai probabil, de la mine. Că, deh, a luat ce e mai rău de la mama lui: problemele cu pielea și isteria cauzată de foame 😀 I-a prescris o cremă cu hidrocortizon pentru zonele foarte uscate și Bioderma Atoderm, pentru uz zilnic. Alți bani, altă distracție, dar, na, am cumpărat, ca să îi fie bine copilului. Așa că eu și Mihai ne lăfăim acum în geluri de duș și creme de corp pentru bebeluși! Dar măcar suntem hidratați și fini!

Nu am remarcat nicio schimbare majoră, până când am mers cu bebe la mare, pentru două zile, timp în care l-am spălat, deci, cu o altfel de apă decât cea de acasă. Așa că am sunat medicul și l-am întrebat dacă e posibil ca afecțiunea să fie cauzată și de apa dură din localitatea unde stăm. Am convenit să folosim doar apă fiartă și răcită și să revenim la un consult dacă lucrurile nu se ameliorează.

Și dă-i și încălzește apă, de mă simțeam ca atunci când eram mică și vara se oprea apa caldă. A mai prins cineva vremurile alea? 🙂 Totuși, s-a simțit o mică ameliorare, parcă pielea nu mai era atât de roșie și crăpată, dar era în continuare scorțoasă la atingere. Așa că am încercat să primesc o a doua opinie de la un medic specialist. Doar că, vară fiind, am găsit numai doctori în concediu.

Sora lui Mihai, care locuiește în Brașov, a vorbit cu dermatologul fetiței ei despre pielea lui Vladi, iar acesta ne-a recomandat o cremă naturistă, Aurderm. Am zis să o încercăm pe și asta, oricum alte soluții nu prea mai aveam. Surpriza a fost totală! În doar 3 zile, copilul nu mai avea nimic. A fost pentru prima dată când i-am văzut pielea albă, fină, impecabilă! Piele de bebeluș! Am fost compleți surprinși că o cremă de 26 de lei, cu smirnă, mimoză și propolis, a putut să facă minunea în doar trei zile! Am documentat momentul, în poze:

Acum, ne bucurăm după fiecare băiță. Facem masaj, râdem, ne jucăm. Înainte, nu suporta să îl dau cu cremă sau să îl ating pe burtică.
Știu că dermatita atopică nu poate fi vindecată, o simt pe pielea mea, dar cu crema asta am reușit să o ținem sub control. I-o aplic copilului zilnic și am renunțat și să-i mai fierbem apa cu care îl spălăm.
Poveste noastră are happy end 🙂

Cel puțin, pentru moment.


Lasă un comentariu